DIAMANTELE


 Cuvântul „diamant” provine din grecescul „adamas” care înseamnă indestructibil, invincibil – o denumire potrivită, ținând cont că diamantul este una dintre cele mai dure substanțe de pe pământ.

 Diamantul este cea mai cunoscută piatră prețioasă de pe pământ, ele reprezentând cele mai tari pietre din lume, astăzi reprezentând un simbol al eleganței și  a rafinamentului, având o vechime de peste 3000 de ani. Se spune că tot în această perioadă diamantul era folosit de greci ca și talisman. 

 Diamantele pe care le admiram astăzi au o vechime impresionantă iar locurile cele mai comune de unde sunt extrase aceste pietre sunt Brazilia, Africa de Sud sau India. Nașterea diamantelor are loc în vulcani la temperaturi foarte ridicate, diamantul mineral capatând aceste proprietăți apreciate de toată  lumea.

 Fiecare diamant are o tăietură specifică, o culoare și anumite imperfecțiuni care îl fac să strălucească într-un mod aparte. În plus, se spune că are o rezistență destul de mare. Nu întâmplător, inelele cu diamant rămân un simbol al iubirii veșnice.

 

CARACTERISTICILE DIAMANTULUI  ( CEI 4 C )


 Când vrei să cumperi o bijuterie cu diamant  prima întrebare pe care o ai în minte este : Cum faci diferența dintre un diamant valoros și unul iefin?


 Răspunsul stă în cei patru C

 1. Caratajul
 2. Culoarea
 3. Claritatea
 4. Tăietura 


 CARATAJUL  SAU  GREUTATEA ÎN CARATE


 Caratajul  sau  greutatea în carate definește mărimea unui diamant. Termenul "carat" provine din greaca veche unde "keration" era denumirea sâmburilor de roscovă, folosiți în trecut ca și greutăți, etalon pentru cântărirea în balanțe a diferitelor mărfuri de greutăți relativ mici, inclusiv metalele prețioase. Aceste semințe  rare au proprietate de a avea toate aceeași greutate și dimensiune.

 Caratul are ca subdiviziune "punctele". Astfel 1 carat este format din 100 de puncte. În anul 1911  România adoptă această unitate de măsură.

 

CULOAREA (COLOR) 


 Culoarea diamantelor pot varia de la alb-incolor, la galben-pal. Cu cât diamantul este mai alb, mai clar, cu atât este mai valoros, iar dacă nuanța gălbuie este mai puternică, acesta devine mai ieftin. Aceste diamante au diferite nuanțe începând cu "D" care este cel mai puțin colorat dintre toate până la "Z" care este "cel mai" galben sau maroniu. Orice diamant care are o nuanță mai închisă decât "Z" este considerat ca fiind de tipul "fancy". 


Scala culorilor diamantului conform standardelor GIA (Gemmological Institute of America):

 • D = cel mai ridicat grad de culoare al diamantului
 • E-F = aproape incolor+
 • G = aproape incolor
 • H = alb (incolor)
 • I-J = incolor cu ușoare tente de culoare
 • K = galben pal
 • M, N-O, P, S-Z = colorat

  Este dificil să clarifici un diamant cu ochiul liber, de aceea deseori este necesar clasificarea prin compararea pietrelor. 


CLARITATEA ( CLARITY )


 Claritatea unui diamant se referă la gradul de impurități pe care îl poate avea un diamant ce poate fi privit și cu ochiul liber sau cu ajutorul unei lupe care poate mări de până la  10 ori. Aproximativ 5 % din diamantele naturale găsite sunt pure și au totodată o mărime corespunzătoare unei foarte bune valorificări. 

 Specialiștii denumesc aceste impurități, "incluziuni". Tipul, numărul și locația incluziunilor poate deseori identifica individual diamantele. Cu cât are mai puține impurități cu atât diamantul este mai valoros.


Standarde de claritate:

 • FL (Flawless): Fără incluziuni interne sau puncte externe. Reprezintă nivelul maxim de claritate și corespunde diamantelor rare și foarte scumpe.
 • IF (Internally flawless): Fără incluziuni în interior dar cu posibile minuscule imperfecțiuni externe.
 • VVS-1 (Very Very Small inclusion 1): De obicei este vorba despre o singură, mică incluziune, vizibilă cu o lupă de 10x doar de un ochi expert.
 • VVS-2 (Very Very Small inclusion 2): Incluziunile sunt foarte greu de observat cu lupa de 10x.
 • VS (1-2)* (Very Slightly Imperfect): Incluziunile se pot vedea cu lupa de 10x dar nu cu ochiul liber.
 • SI (1-2)* (Slightly Imperfect): Incluziunile se pot vedea cu ușurință cu lupa de 10x.
 • I (1-2-3)* (Imperfect): Incluziuni vizibile cu ochiul liber.


TĂIETURA ( CUT )


 Indică modul în care este tăiat diamantul și conferă strălucirea acestuia. Dintre cei 4 C, tăietura reprezintă singura contribuție adusă de mâna omului, permițând transformarea dintr-o piatră prețioasă brută, neșlefuită într-un diamant fațetat și șlefuit în diferite forme.

 Tăierea în fațete este un procedeu prin care o parte din lumina căzută pe suprafața plană a unei fațete foarte bine lustruite, este reflectată ca de o oglindă, punând în evidență strălucirea pietrei. O altă parte din lumina care pătrunde în diamant este refractată și reflectată de fațetele din partea sa inferioară, dând naștere așa numitelor "focuri" ale pietrei.

 Cea mai cunoscută și mai răspândită tăietură a diamantului este briliantul rotund. Briliantul clasic comportă 57 fațete.


Modurile de tăieturi sunt:

 • ideal
 • optim
 • bun
 • standard
 • mediu


FOREMELE DIAMANTELOR


Brilliant este reprezentat prin tăietura rotundă brilliant fiind  cea mai cunoscută și cea mai căutată formă de diamant disponibilă în zilele noastre. Tăietura brilliant a fost concepută ca o tăietură ideală, ce maximizează dispersia naturală a unei pietre prețioase, curbând razele de lumină către centrul acesteia, și reflectându-le apoi în exterior, pentru a produce strălucirea și efectul de foc. Pentru a maximiza strălucirea unui diamant rotund, alegeți unul dintre cele mai bune două grade de tăietură - Ideal sau Very Good.


Princess  cea mai populară formă cu margini drepte. Strălucirea ei frumoasă și tăietura unică, fac ca această piatră să fie una dintre favoritele pentru inelele de logodnă, alături de brilliant. Tăietura princess are colțurile ascuțite și forma pătrată. Când alegeți culoarea pentru un diamant cu margini drepte, țineți cont de faptul că, deși prețul pentru un diamant princess de culoare J poate fi excepțional, culoarea poate fi ușor vizibilă în colțurile pietrei. De asemenea, forma diamantelor cu tăietură princess variază de la pătrat la dreptunghi.


Oval  este un diamant oval cu o strălucire frumoasă, similară cu cea a unui diamant rotund. Diamantele ovale sunt, de asemenea, foarte îndrăgite, pentru că lungimea lor poate accentua degetele lungi și subțiri. 


Marquise  diamantul  marquise poate maximiza greutatea în carate, oferindu-vă un diamant care pare mult mai mare. 


Pear aceasta tăietură tip brilliant se mai numește și "lacrimă" datorită faptului că are un singur punct ascuțit și un capăt rotunjit. Aspectul unic al tăieturii în formă de pară, face ca această tăietură să fie o alegere îndrăgită pentru o varietate de bijuterii cu diamante. Dacă alegeți o forma de pară alungită, lungimea diamantului creează un efect subtil de subțiere atunci când este pus pe deget. 


Heart inima este simbolul sublim al iubirii. Aspectul unic în formă de inimă face din această tăietură o alegere distinsă pentru o varietate de bijuterii cu diamante. Când alegeți culoarea pentru un diamant în formă de inimă, țineți cont de faptul că deși prețul pentru un diamant în formă de inimă de culoare J poate fi excepțional, culoarea poate fi ușor vizibilă în colțurile pietrei. 


Cushion formă unică este îndrăgită de mai mult de un secol. Diamantele tăiate în formă de pernuță au colțurile rotunjite și fațete mai mari pentru a le mări strălucirea. Aceste fațete mari subliniază claritatea diamantului astfel că, dacă alegeți o tăietură cushion cu un grad mai scăzut al clarității, asigurați-vă că puteți verifica pe certificat dispunerea incluziunilor. Forma tăieturilor cushion variază de la pătrat la dreptunghi. 


Radiant cu colțurile rotunjite constituie particularitatea acestui diamant. Datorită lor, tăietura radiant este o alegere îndrăgită și versatilă pentru orice bijuterie. Tăieturile radiant pot varia în gradul lor de rectangularitate. 


Emerald ceea ce face această formă diferită este pavilionul ei, care este tăiat cu fațete dreptunghiulare, pentru a crea un efect optic unic. Datorită tabletei sale mai mari, deschise, această formă subliniază claritatea unui diamant. Daca alegeți o tăietura emerald cu un grad mai scăzut al clarității, asigurați-vă ca puteți verifica dispunerea incluziunilor de pe certificat. De asemenea, diamantele cu tăietura emerald pot fi mai mult sau mai puțin dreptunghiulare. 


Asscher această formă unică și frumoasă este aproape identică cu tăietura emerald, cu excepția faptului că este pătrată. De asemenea, această formă are un pavilion tăiat cu fațete dreptunghiulare în același stil ca și la tăietura emerald. La alegerea culorii, țineți cont că, deși prețul unui diamant asscher de culoare J poate fi excepțional, culoarea poate fi ușor vizibilă în colțurile pietrei.