AURUL


Aurul reprezintă un metal prețios, de culoare galbenă, strălucitor fiind foarte maleabil, folosit la fabricarea diferitelor obiecte, bijuterii  dar și a monedelor fiind un etalon al valorii. Semnificația simbolistică a aurului fiind asociat cu cele mai puternice manifestări ale sacrului precum soarele, lumina dar și ideea de ascensiune, nemurire. Aurul înseamnă prosperitate dar și siguranță. 

A purta o bijuterie din aur sugerează ideea permanentă cu lumea strălucitoare a zeilor, cu care ne înrudim. Am pregătit o serie de informații elementare despre cel mai iubit metal din lume, menit să completeze cunoștințele dumneavoastră despre diversele tipuri de bijuterii din aur. 

  • Simbolul aurului : Au
  • Nu se oxidează în aer sau apă, prin urmare aurul nu este afectat de aer și umezeală, dar are și un număr mare de agenți corozivi
  • Aurul fiind prima opțiune a bijutierilor datorită capacității sala de a fi turnat și ușor de modelat. 
  • Aspect: Galben-auriu intens

 

TIPURI  DE  AUR


Aurul are  multiple nuanțe în care bijuteriile  pot fi realizate astăzi, prin procedee de aliere a metalului prețios. De la culoarea originală, galbenă intensă, s-au creat de-a lungul timpului bijuterii din aur alb, o categorie des întâlnită în  România de mai bine de trei decenii, fiind urmată de aurul rose  acesta are un trend ascendent, prezentat comercial ca roz, brun, roșu, piersică  sau cu alte nuanțe inedite. Pentru realizarea bijuteriilor din aur acesta este amestecat cu alte metale pentru a-i conferi rezistența necesară. Însă diferite aliaje pot fi realizate în scopul de a obţine intenţionat culori sau nuanţe anumite, în funcţie de gusturile personale sau de tendinţele modei. Trebuie subliniat că acest lucru nu influenţează valoarea materială a bijuteriei, dată în definitiv de măiestria execuţiei şi de carataj, adică de cantitatea de aur pur pe care o conţine.

  • Aurul galben  este cea mai întâlnită culoare fiind în tonalităţi diferite; în principal conţine aur pur, argint fin și cupru, reprezentând senzualitate, un aspect solar.
  • Aurul rose este format din aur pur, cupru, argint fin și zinc. Această culoare fiind una specială. 
  • Aurul alb conține aur pur, cupru, zinc, pladium; prin aspectul său de o strălucire mai rece aduce o nuanţă de modernism, energie, nonconformism dar şi de eleganţă.


CARATAJUL


Etalonul în măsurarea conţinutului de aur îl reprezintă karat-ul: 1kt = 1/24 – adică a douăzecişipatru parte dintr-un aliaj, ca puritate. Deci caratajul ne arată câte părţi – din cele 24 - sunt aur pur. De pildă un procentaj de 18 k înseamnă că din 24 de părţi ale obiectului respectiv, 18 sunt aur pur iar restul alte metale de aliaj. Aurul pur (sau fin) are prin urmare 24 de karate. A nu se confunda cu caratul metric, folosit în evaluarea gemelor, unde 1 ct = 0,2g.

Cuvântul ‘karat’ provine din lumea bazarurilor Orientului şi desemna sămânţa arborelui de roşcovă (Ceratonia siliqua). Datorită faptului că prezentau mereu cu precizie o greutate constantă aceste seminţe erau folosite în echilibrarea balanţelor fine care măsurau aurul sau pietrele preţioase. 


  • Definirea caratajului după conţinutul de aur pur, conform standardelor internaţionale:
Carate / Karate Părţi aur fin (la 1000) Aur, % conţinut Denumire
Sursa: World Gold Council      
24 999 99.9% Aur Pur
24 990 99.0% Minimum permis pentru aur pur
22 916 91.5% Minimum permis pentru aur pur
21 875 87.5% Tarile Arabe
19.2 800 80.0% Standardul în Portugalia
18 750 75.0% Standardul internaţional
14 585 58.5% 583/58.3% în SUA
10 417 41.7% Minimum în SUA
9 375 37.5% Standardul în Marea Britanie
8 333 33.3%